Bejelentés


SASHEGYI PIPIFARM Németh Szilárd állatai


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Sziasztok!
két éve vannak állataim,de az idén kezdtem belemerülni kicsit jobban.
új ólakat épitettem,keltetőgépet vásároltam stb.
Kezd alakulni a farm de ugy érzem még sokat kell tanulnom.


brahma

Nagytestű, Ázsiából származó óriásbaromfi, büszke tartású, békés természetű, a jércék szinte kezes állatként tarthatók. A magasan álló dús tollazatú (gatyás) lábakon az izomzat a test minden részén egyenletesen helyezkedik el. Igazi királya a tyúkudvarnak. Magatartása és szépsége révén kimondottan diszbaromfi. Napjainkban több színben tenyésztik őket. Közülük a legelterjedtebb a világos (Kollunbián) szin, melyet mindenki fehér brahmának ismer. E változat kakasának és jércéjének a színe azonos. A meghatározó szín a fehér. A nyak körül a sörény széles fekete ezüstfehér széllel. A farok fekete, a szárny repülőtollai feketék, kívül fehérek. Összezárt állapotban fehérnek látszik. A lábtollak, vagyis a gatyák fehérek, fekete mezővel. A kakas időnkénti agresziv viselkedése a kitenyésztésében felhasznált harci kakasok részvételét igazolja. A Brahmák 7-8 hónapos korukban kezdenek tojni. Teljes nagyságukat csak a 2. évben érik el. Nagyon jól kotló fajta, óriás teste miatt sokan a kacsa és libatojások keltetéséhez használják őket. A kicsik könnyen felnevelhetők más békés természetü nagytestű tyúkok picinyeivel. Egy kakasra maximun 5 tyúkot ajánlatos tartani.
Testsúly kakasoknál: 3,50-5,00 kg, tyúkoknál: 3,00- 4,50 kg. Tojáshozam: 120-140 db évente.


gyöngytyúk

A gyöngytyúk feltűnő, szép küllemű baromfi. Az apró fejükön lévő sisak a kakasoknál nagyobb méretű. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke fehér, apró pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfelsárga ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata.
Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható. Míg a tojáshéj súlyaránya a tyúktojásnál 10,2%, addig a gyöngyöstojásnál 15,3%. Tojásait mindig elrejtett fészekbe rakja.
Van néhány hátrányos tulajdonsága, ami miatt sokan nem szívesen tartják. Domesztikációja alacsony fokú, vadmadár-ösztöneit, természetes viselkedési formáit megtartotta. Ijedős, minden szokatlan zajra, mozgásra rémült menekülésbe kezd. Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló, nem "szomszédbarát". Veszekedős, tartásához nagy térre van szükség. Jól repül. Ha a gazda nem vigyáz, hajlamos arra, hogy éjszakára az ólon kívül gallyazzon fel. Viszont nagyon edzett, kitűnő élelemkereső és rovarirtó. Mindezen tulajdonságai a természetes baromfitartás elsőrendű alanyává teszik.


kendermagos magyar tyúk

A magyar tyúkfajták õseit a honfoglaló magyarok valószínûleg Ázsiából hozták magukkal. A fajták az idõk folyamán kisebb-nagyobb mértékben idegen fajtákkal keresztezõdtek, de megõrizték fajtajellegüket.
A jelenleg kizárólag génbanki állományokban és fajtagyûjteményekben fenntartott magyar tyúkfajták edzett, kitûnõ élelemkeresõ, kettõshasznú fajták, melyek különösen külterjes viszonyok közé valók. Legszembetûnõbb tulajdonságuk az igénytelenségük. Emellett rendkívül gyorsan fejlõdnek és gyorsan tollasodnak. Bõrük és zsírjuk színe általában sárga, de egyes fajtái között fehérbõrû és fehérzsírú állatok is elõfordultak. A különbözõ bõr- és lábszín a korábbi nemesítés (nyugati fajtákkal való keresztezések) eredménye.
Húsának minõsége elsõrendû és a század elsõ felében igen kedvelt volt a külföldi piacokon, ahol az 1 kg alatti magyar csirkéket elõszeretettel keresték. Jó tojó, tojásai általában fehér- illetve krémszínûek, de elõfordulnak barnahéjú tojást tojó egyedek is. A magyar parlagi tyúkfajták tenyésztése - jó tulajdonságaik alapján - az organikus baromfitermék-elõállítással ismét fellendülõben van. Az eredeti génállományt biztosító génbanki fajtafenntartó nemesítés mellett, keresztezésekben árutermelõ fajtaként is figyelembe vehetõk.


strasszer

Származása:
Csehország. Morvaországban a florentíni, a begyes és a parlagi galamb felhasználásával tenyésztették ki. Németországba 1875-ben került.
Összbenyomás:
Nagytestű, tömeges, széles madár, viszonylag rövid, és mélyállású galamb.
Feje: Sima, nagy, széles, jól lekerekített, kiemelkedő homlokkal.
Szeme: Vöröstől a narancsvörösig terjed. A szemgyűrű keskeny, a vörös és a sárga színváltozatánál világos hússzínű, egyébként a fej tollazatának színéhez igazodik.
Csőr: Középhosszú és erős. A fekete és a kék tollszínűeknél fekete.


Piros aranyfácán

Chrysolophus pictus

Angol neve: Golden Pheasant

Német neve: Goldfasan

Kakas: teljes hossza 100-110 cm, ebbõl a farok 70-80 cm hosszú.

Tyúk: teljes hossza kb. 80 cm, ebbõl a farok 40-50 cm.

Súlya: kb. 700-800 g.

Kakas: a test egész alja, melle, hasa és a combja sötétvörös, a hát teteje érczöld barnás ibolyakék vállakkal. A hát alsó része, a fartõ és a farok felsõ fedõtollai sötétsárgák. A fejen van az erõs, a tarkóra lecsüngõ selymesen aranysárga bóbita, amelyhez a bársonyfekete keresztcsíkos, nagy narancssárgagallér kapcsolódik. Pofatollazata világossárga, a szem szivárványhártyája világossárga, csõre sárga. A farok hosszú, barna kormánytollain fekete hálós rajzolat látható. A farkát oldalt külön sötétvörös lándzsatollak díszítik. A lábak mindkét ivarnál sárgák.

Tyúk: az alaptollazat barnás, alul sárgásba megy át fekete szalagrajzolattal. A kakasétól eltérõen a tyúk farkának középsõ kormánytollain nincs hálós rajzolat, ezek inkább barnák szabálytalan fekete és sárgásbarna harántcsíkokkal. Ellentétben a gyémántfácán tyúkkal a pofát teljesen toll borítja. A szivárványhártya barna(a gyémántfácánnál is).

Sajnos újra és újra gyémántfácánnal keresztezett állatokat (fõleg tyúkokat) kínálnak állítólag mint tisztavérûeket. Ezért ügyelnünk kell a színjellemzõk mellett a nagyságra is; az aranyfácán tyúkja sokkal kisebb és kecsesebb, mint a gyémántfácán tyúk. Az arcnak tollal fedettnek, a lábaknak sárgának kell lennie.

Az aranyfácán hazája Közép-Kína hegyeiben van. Ott túlnyomórészt a sûrû bozótos dombokon hegyi lejtõkön él alacsony és közepes magasságokban. H. Thien szerint elterjedési területei helyenként egybeesnek a gyémántfácánéval.

Aki kezdõ a díszszárnyastartásban, nem követ el hibát, ha az aranyfácánok tartása mellett. Az aranyfácán tartása egyszerû, elviseli a téli hõmérsékletet, könnyen felnevelhetõ, helyszükséglete kicsi. Ezen kívül megszelídül és a mellette élõ kistestû madarakat sem zaklatja. Mindemellett a kakas csodálatos színpompájával és a kecses tyúk az egyszerû eleganciájával a legszebb fácánok közé tartoznak.

Mivel az aranyfácánok a természetben sokoldalúan mind növényi mind állati élelemmel táplálkoznak, a tartás során kínáljunk fel számukra több féle magból álló keveréket( kiválóan alkalmas a galamboknak összeállított magkeverék, mely tartalmaz búzát, kukoricát ,árpát, borsót, kölest, cirokot,napraforgót).Nagyon szeretik a baromfitápot,de ezt csak ritkán adjunk és keveset mert hamar elhízhatnak. Zöldtakarmányról sem feledkezhetünk meg, szinte bármit elfogadnak, tyúkhúrt, füvet,gyermekláncfüvet, de apróra vágott répát, almát és gyümölcsöket. A fehérje bevitelt tovább fokozhatja fõtt tojás adagolása amit legalább 30 percig fõzzünk a szalmonella fertõzés elkerülése érdekében.

Már a mozdulatlanul álló aranyfácán is látványos, de ha a kakas tavasszal eksztázisban násztáncát lejti, az az igazán látványos. Bóbitáját felborzolja, az aranyosan csillogó gallérját a tyúk irányába legyezve úgy, hogy a csõre és a nyak oldala el van takarva, a farkát szétfeszíti, táncolva és magasra ugorva járja körül a tyúkot. Hirtelen fordulattal a táncot a másik oldalról ismétli meg, miközben kígyószerû sziszegést hallat és fúj. Az egész hosszan történik és sokszor ismétlõdik. A fémesen csengõ kettõs kiáltás, amely különösen reggelente hangzik fel, a terület birtoklását jelzi. Egy kakas mellé, noha monogámnak számít, négy tyúkot is tehetünk, legtöbbször a tyúkok is elviselik egymást. Áprilistól kezdve kb. 12 krémfehér tojást rak, ha folyamatosan szedjük a tojásait akár 30 tojást is rakhat. Vannak tojók, melyek elkotlanak és utódaikat saját maguk nevelik fel. De a mesterséges nevelés sem okoz nehézséget. A kakasok a csibékkel szemben általában békésen viselkednek, így saját költés esetén a családot nem kell szétválasztani. Öthetes korukban a fiatal kakasok a világosabb szivárványhártyáról már felismerhetõk.

A tyúkok szivárványhártyája barna. Háromhónapos kortól már önállóak. A második életév nyarán a kakasok kiszínesednek és a következõ tavasszal már tenyészérettek(bár akadnak már elsõ évben is ivarérett egyedek) a tyúkok már az elsõ évben letojhatnak ám kevesebb tojást.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!